• logo
  • osnovna stranica
  • Основни суд у Модричи

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судске таксе

    Судске таксе се плаћају по одредбама Закона о судским таксама и Таксене тарифе која је његов саставни дио.

    Законом о судским таксама уређује се начин плаћања судске таксе, поступак и услови ослобађања плаћања таксе, начин утврђивања вриједности судског спора, поступак за наплату неплаћене таксе и друга питања која се односе на таксе.

    Поступци у којима се плаћа такса и висина таксе за поједине радње утврђени су у Таксеној тарифи, која је саставни дио Закона о судским таксама.

    Таксе прописане Законом о судским таксама плаћају лица по чијем захтјеву или у чијем интересу се предузимају радње у судском поступку, за који је овим законом утврђено плаћање таксе.

    За поднесак и записнике који замјењују поднесак, таксу је дужно платити лице које подноси поднесак и лице на чији се захтјев саставља записник.

    За одлуку првостепеног суда таксу је дужан да плати тужилац, односно предлагач, а за судско поравнање таксу су дужне да плате обје стране, уколико судским поравнањем није другачије уговорено.

    За одлуку другостепеног суда и за одлуку по ванредном правном средству, таксу је дужан платити подносилац жалбе, односно лице у чијем интересу је покренту поступак по ванредном правном средству.

    Када су у складу са одредбама Закона о судским таксама таксу дужна да плате два или више лица заједно, њихова обавеза је солидарна.

    • 1 - 1 / 1
    • 1